Apă contaminată cu tricloretilenă a fost găsită în pânza freatică din Voluntari-Ilfov, în zona fostei IPRS Băneasa, în opt puțuri la mică adâncime, proprietarii acestora fiind notificați să nu mai folosească apa, iar toți cei cu surse proprii de apă, sfătuiți să facă analize.
Suspiciunea de contaminare a pânzei fretice din zona fostei Întreprinderi de Piese Radio și Semiconductori (IPRS) Băneasa a apărut în urmă cu o săptămână, după ce un cetățean a sesizat autoritățile, arătând că a făcut analize pentru apa din puțul său, care indică o concentrație ridicată de tricloretilenă – subststanță toxică folosită în procesul industrial.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, Dănuț Crăciun, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că după ce analizele făcute de Apele Române au arătat că apa din unele puțuri din zonă, aflate la adâncimi cuprinse între 25 și 60 de metri, este într-adevăr contaminată, s-au făcut notificări către proprietarii lor, prin care li s-a interzis să mai bea apa respectivă sau chiar să o folosească pentru igiena personală.
Din cele 19 puțuri din care s-au prelevat și analizat probe de către Apele Române, în opt a fost găsită apă contaminată, au precizat, tot pentru MEDIAFAX reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”.
Deținătorii acestor puțuri sunt, în majoritate, persoane fizice, dar exsită și proprietarii persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Crăciun.
Totodată, angajații DSP Ilfov fac în continuare cercetări pentru a vedea câte gospodării sunt afectate, cei care au surse proprii de apă fiind sfătuiți să facă analizele specifice, pentru ceilalți neexistând suspiciuni, a mai spus șeful direcției.
Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică și Poliția din Ilfov au fost sesizate, alături de Administrația Națională „Apele Române”, după ce un cetățean din Voluntari, care locuiește în apropierea fostei IPRS Băneasa (în prezent, SC Băneasa SA) a reclamat că apa din puțul său este contaminată cu tricloretilenă.
În urma unui control efectuat în 9 mai, s-a constatat că într-un corp de clădire al SC Băneasa SA – aflată în insolvență și unde nu se mai desfășoară nicio activitate industrială – se aflau patru recipiente din material plastic ce conțineau tricloretilenă reziduu.
Administrația „Apele Române” a amendat întreprinderea cu 35.000 de lei pentru încălcarea Legii Apelor nr.107/1996, prin „exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele, fără respectarea prevederilor autorizației de gospodărire a apelor”.
Totodată, „Apele Române” a dispus ca SC Băneasa SA să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea depozitării corespunzătoare a recipientelor cu tricloretilenă și cu alte substanțe periculoase potențial poluatoare aflate pe teritoriul societății, astfel încat să fie eliminat orice risc de poluare, să asigure stocul de materiale și a personalul necesar pentru intervenții în caz de poluări accidentale și să inventarieze toate substanțele periculoase potențial poluatoare pe care le deține.
SC Băneasa SA a mai fost amendată cu 9.000 de lei și de DSP Ilfov.
Fosta IPRS Băneasa a fost înființată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acțiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam.